2011. július 18., hétfő

Filmajánló - Angyalok és démonok
Angyalok és démonok
(Angels & Demons, 2009)

Vannak filmek, amelyek nem éppen filmtörténeti remekek, viszont garantáltan minden tanítványunk látta, vagy tervbe vette, hogy megnézi. Ezek közé tartozik az Angyalok és démonok című film is. A filmet leginkább egyháztörténethez ajánljuk a pápaválasztás menetének és a Vatikánnak bemutatása miatt, illetve dogmatikához a hit és tudomány témaköréhez. Mindkét esetben tartsuk szem előtt a film katolikus egyházzal szembeni negatív elfogultságát, mely kivetül az egész kereszténységre. A film utáni beszélgetést finom ökumenikus érzékkel érdemes vezetni, és helyretenni a film teológiai tévedéseit, mielőtt egy elhiteltelenedett egyház képe rajzolódna ki diákjaink fejében.  16 éves kortól ajánlott.
Rendező: Ron Howard
Forgatókönyvíró: David Koepp és Akiva Goldsman (Dan Brown azonos című regénye alapján)
Hossz: 138 perc
Szereplők: Tom Hanks, Ewan McGregor, Ayelet Zurer, Stellan Skarsgård

Történet: A történet ott kezdődik, mikor Robert Langdon a Harvard világhírű szimbólumkutató professzorát a CERN-be, a világ legnagyobb részecske-gyorsító intézetébe hívják Genfbe, hogy segítsen megfejteni egy rejtélyes jelet, amelyet egy meggyilkolt fizikus mellkasába égettek. Langdon elképesztő felfedezésre jut: egy több száz éves földalatti szervezet - az Illuminátusok - bosszúhadjáratra készül a katolikus egyház ellen.
Éppen a pápa halálát követő sede vacante időszakban folytatódik a történet Rómában, mikor is az Illuminátus szekta a sebezhetővé vált Vatikán helyzetét kihasználva igyekszik felhívni magára a figyelmet. A négy legesélyesebb pápajelölt elrablásával és a részecskegyorsító laborból elcsent bombával igyekszik nyomatékosítani üzenetét, tudniillik hogy a tudomány mégiscsak előrevalóbb a Mindenhatónál. Csúnya robbantásos merénylet van hát készülőben, a túszok élete pedig csak perceken múlik. Történelemórába fojtott nyomkeresés indul meg Langdon professzor vezetésével Vatikánváros utcáin, oldalán az elhunyt fizikus vonzó lányával. Miközben ők a tudománynak szentelt Föld, Levegő, Tűz, Víz és a titokzatos ötödik elem oltárát keresik, a konklávé az új pápa személyét igyekszik megválasztani szavazások egymásutánjával. Az alávaló taktikázás jelenti a film lényegi izgalmát, melynek fő motorja a megboldogult Szentatya nevelt fia és bizalmasa Camerlengo Patrick McKenna (Ewan McGregor), valamint a szeméből sértettséget árasztó Strauss bíboros (Armin Mueller-Stahl).
A történet egy közepesen fordulatos teológiai krimi, melyet aládúcoltak a gyönyörű operatőri munkával, és jól megválasztott színhelyekkel. Gyakorlatilag Róma és a Vatikán összes híres épülete felvonul a filmben (Szent Péter bazilika, Angyalvár, Vatikáni levéltár, Sixtusi kápolna stb.). Dicséretére legyen mondva a rendezőnek, hogy a fordulatos üldözések követhető tempóban jönnek egymás után, és semmi olyan tudományos vagy teológiai megállapítás nem hangzik el, melyet nem magyaráznának el alaposan, akár a didaktikusságot is vállalva e nem-keresztény nézőközönséget feltételező műben. Ideális diákfilm egy fárasztó tábori nap után.

Érdekességek: A film a Da Vinci-kód óriási sikerén felbuzdulva jött létre Dan Brown Angyalok és démonok című könyve alapján, melynek keletkezése időben megelőzte az előbbit. A Da Vinci-kód a sikerek mellett a katolikus egyház ellenérzését is elkönyvelhette magának, melynek következtében az Angyalok és démonok forgatásához számos templombelsőt, sőt az egész Szent Péter teret Hollywoodban kellett felépíteni, mert a film készítői nem kaptak engedélyt, csupán ahhoz, hogy a római utcákon forgassanak és a templomokat kívülről filmezzék.
Amire a filmben isteni-részecskeként utaltak, az valójában a Higgs-Bozon részecske, melyet 1963-64-ben a felfedező elméleti fizikusról neveztek el. A genfi CERN intézet  egyik fő projektje e részecskének a gyakorlati kimutatása, mely az anyag tömegét adja meg az elmélet szerint.

Idézetek: Richter: You said they'd be killed publicly.
Robert Langdon: Yes, revenge. For La Purga.
Richter: La Purga?
Robert Langdon: Oh geez, you guys don't even read your own history do you? 1668, the church kidnapped four Illuminati scientists and branded each one of them on the chest with the symbol of the cross. To 'purge' them of their sins and they executed them, threw their bodies in the street as a warning to others to stop questioning church ruling on scientific matters. They radicalized them. The Purga created a darker, more violent Illuminati, one bent on... on retribution.

Camerlengo Patrick McKenna: [after breaking into Conclave and announcing that church is at war] ... but science and religion are not enemies! There are simply some things that science is just too young to understand. So the church pleads: "stop", "slow down", "think", "wait"... and for this - they call us backward. But who is more ignorant: the man who cannot define lightning, or the man who does not respect its natural awesome power?

A film honlapja előzetessel: http://www.intercom.hu/angyalokesdemonok/


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése